28 Temmuz 2011 Perşembe

Geely den McCar ve yavrusu Scooter

2011 Shanghai Auto Show  'da Çinli Otomobil üreticisi Geely tarafından tanıtılan  hibrit araç sizi şaşırtacak.  Benzinli ve Elektrikli olan McCar İnsana ve çevreye saygısıyla sanırım bir çok ödülü alacaktır. İçinde, şehir içi ulaşımında kullanmak için Scooteri olan otomobil özellikleri ile iyi satış rakamlarını yakalamaya aday.


12kWh batarya ile 140km katedebilen elektrikli versiyonu ve toplam 530km katedebilen benzinli/elektrikli hibrid versiyonu bulunan iki kapılı McCar modelinin arka tarafında bir de elektrikli scooter bulunuyor. Trafiğin sıkışık olduğu veya yolların dar olduğu durumlara göre dizayn edilmiş bu scooter bagaj kapağı açılarak dışarı çıkıyor ve tek şarjla 27km mesafe katedebiliyor. Piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı belli değil.

27 Temmuz 2011 Çarşamba

Dünyada üretilen ilk motosikletleri araştırdık.

Dünyada ilk Üretilen motosikleti araştırdık .. sürprizlerle karşılaştık.
     Merak etmiştim Dünya üzerinde üretilen ilk motosiklet nerede ? ne zaman üretildi ? Araştırmaya başladım.
İlk bulgularım otomobillerin atası Daimler'i işaret ediyordu.Otomobili üretmeden bir yıl önce iki tekerli aracı üretip içten yanmalı motorunu denemişti. Aslında motosikleti ürettiğinin farkındamıydı ? bence değildi. Daimler her ürününü patentlerdi, motosikletide "Daimler ridding car" Gottlieb Daimler and Wilhelm Maybach adına 30 Ağustos 1885 'de patentledi. fakat motosiklet üretme niyeti yoktu. Buna rağmen ona yazılan bir ilk vardı yaptığı araç "Dünyanın içten yanmalı motorunu kullanan  ilk motosikletiydi". Fakat Dünyada üretilen ilk motosiklet değildi :=)
Teknik Özellikleri:

Silindir : 1
Çıkış : 0.5 hp (0.4 kW)
motor hızı : 600/Dakika devir
Azami hız : 8 mil / 12 Km

Gelelim Dünyanın Motosiklet tanımına uyan ilk aracına. Araştırırken oldukça ilginç bir noktaya ulaştım. İlk motosikleti aynı yılda birbirinden habersiz iki kişi icat etti. Biri Amerikanlı Buhar üstadı ve Mucit Sylvester Howard Roper tarafından Amerikada ., Diğeri ise Fransız Mühendis ve mucid Louis-Guillaume Perreaux tarafından Fransa da icat edildi. İki motosiklette Buhar lı motorla çalışıyordu. Ne tesadüf değilmi ?

Sylvester Howard Roper'in çalışmasını inceliyelim.

Oturma noktası ön gidona doğru monte edilmişti .Buhar kazanı iki tekerlek arasında bulunuyordu. Buhar kazanının tahliyesi boru ile arka tarafta yukarı doğru monte edilmişti. Buhar gücü ile çalışan mini hareket pompası arka tekerleği hareket ettiriyordu.

 Geçen Süreçte Roper motosikletini geliştirdi Motosikletin buhar sistemini Dövme demir kutu içine aldı. Egzoz sistemini bisikletin arkasına (Bugünkü egzoz sisteminin benzeri) uzattı.
Hareket mekanizmasında iyileştirme yaptı.

Buhar Kontrol mekanizması ve bir gösterge monte etti.


Ön tarafta aydınlatma ve fren sistemini geliştirdi.




 Fakat buharlı motorun büyüklüğü hantal yapısı geleceğini etkiledi. Trajiktirki 72 yaşında motosikletinin testini yaptığı kazada hayatını kaybetti.

Günümüzde Motosiklet Profesyoneli Flashback Fab. son modelini tekrar imal etmiş meraklısına yapılış aşamalarını adım adım anlatan bir rehber hazırlamış.

Roper 1896 üretilen ilk motosikletin yeniden hayat 'a geçmiş modelin videosu :


Louis-Guillaume Perreaux İlk motosiklete katkıların olan Mühendis-Mucittir. 1896 yılında ürettiği Motosiklette Tarihi rastlandıdaki gibi yapısal benzerlikte vardı. Perreaux un motoruda buharlıydı.


Temel Farklar ise Motorun Sele altında olması ve Alkol'ü yakıt olarak kullanamasıydı. Pirinç kaplama tek silindir motoru saatte 14 Km yapıyordu. Her iki motosiklet örneği yapılarının pratik olmamasından dolayı gelişemedi ve Ticari yaşama geçemedi.




Motosiklet üreten ilk fabrika ve ilk ticari üretim Motosiklet.

İlk Fabrika Almanyada kuruldu ve Motosikletin ilk ticari versiyonu ise içten yanmalı benzinli olarak
piyasaya sürüldü. Motorlarına Münihten patent aldılar. Birinci dünya savaşının başlangıcına kadar Dünyanın en büyük motosiklet üreticisiydiler.





 Üretilen ilk motosikletin birde görüntülü olarak yol yapışını izleyelim.