25 Haziran 2012 Pazartesi

Yeni İtalyan efsanesi Piaggio X 10 Satışta..


İtalyan Efsanesi Piaggio ; Yeni bir tarz ,şık ve modern özelliklere sahip Maksi Scooteri  X10'u satışa sundu. Tutkunlarının merakla bekledikleri maksi scooterin, farklı özellikleri ile ilginizi çekeceğine inanıyoruz.
  Piaggio'nun en yeni üyesi X10. İtalyan "maxi scooter" konseptinin temsilcilerindenhu olan Piaggio yeni X10 ile size maksimum performans ve konforu sunuyor. Yirmi yıldır Hexagon, X8, X9 ve XEvo modelleri ile yaklaşık 400.000 adetlik satış ile büyük başarı elde etmişti.
Elektrikli arka süspansiyon ayarı, çift ABS ve ASR sistemi, arkadan aydınlatmalı kumandalar, geniş ön cam, üçlü torpido gözü, 4 inç LCD ekrana sahip yol bilgisayarı gibi birçok yeni özelliği ile göz dolduran Piaggio X10, 350cc ve 500cc olmak üzere 2 farklı versiyon seçeneği bulunuyor.


12V soket içeren, 2 adet flip-up kaskın rahatlıkla sığabileceği genişlikteki kask alanı ve ayak kalkanının arka plakasındaki 3 adet torpido gözü sayesinde şehirli sürücülere mükemmel yük kapasitesi sunan Piaggio X10, şehir içinde olduğu kadar uzun mesafelerde de konforlu bir yolculuk sunuyor. Arka kısımda sürücü ve yolcu koltukları arasında sınırlı bir yükseklik farkı bulunan X10, her boydaki yolcuların kolaylıkla binebilmesini sağlıyor. 



Gösterge panelinde stil veteknoloji sentezleyen Piaggio X10, iki büyük ve yuvarlak hızölçer ve rpm gösterge kadranının arasına yerleştirdiği 4 inç’lik LCD yol bilgisayarı ile de beğeni topluyor. Yol bilgisayarı sunduğu ortalama ve anlık yakıt tüketimi, ortalama ve maksimum hız, seyahat süresi, saat, buz alarmlı ortam sıcaklığı, motor kontrol ünitesinin çift harita göstergesi, elektrikli amortisör ayarı ve akü voltajına ilişkin bilgiler ile kullanıcıları adeta bilgi bombardımanına tutuyor. Scooter dünyasında bir ilk olarak X10’da yer alan gidonlardaki arkadan ışıklandırmalı kumandalar, emniyet seviyesini artırmak için kumandaların geceleri anında ve etkili şekilde ayırt edilmesini garanti ediyor. 


Yeni X10 maksimum sürüş konforunu büyük ön cam ile sağlarken yük kapasitesi bakımından da iç açıcı özellikler sunuyor. Sınıfındaki en büyük orta bölmelerden birini sunan Piaggio X10, 2 adet eşya çekmecesi ile cep telefonunuzu veya navigasyon sisteminizi şarj edebileceğiniz bir USByuvası barındırıyor. X10’un selesi kaldırıldığında ise motosiklet severleri şok önleyici altlık ve aydınlatma lambası ile donatılmış, iki flip-up kaskın rahatça sığdığı geniş bir yük bölmesi karşılıyor.



Fiyatı : 8300 € üzerinden günlük kura çevrilerek satılıyor.

 X10 350 Teknik Özellikler
Motor Tek silindir 4 zamanlı 4 sübaplı
Silindir hacmi 330 cc
Max güç 33.3 hp 8.250 rpm'de
Max tork 32.3 Nm 6.250 rpm'de
Besleme Elektronik enjeksiyon
Soğutma Sıvı
Debriyaj Yağlı tip çok diskli
Vites Değişken akışlı aktarım sistemi
Arka fren 240 mm paslanmaz çelik disk ile
Ön fren 280 mm çift paslanmaz çelik disk ile
Ön lastik İç lastiksiz 120/70 - 15"
Arka lastik İç lastiksiz 150/70 - 13"
Uzunluk 2.265 mm
Genişlik (En geniş yer) 800 mm (aynasız)
Aks aralığı 1.625mm
Sele yüksekliği 760 mm
Yakıt deposu 15 lt. (2 lt. yedek içinde)
Egzost çıkışı Euro 3 normlarında

17 Haziran 2012 Pazar

Araç kullanırken Cep telefonu ne kadar tehlikeli ?

Araç kullanırken Cep telefonu ne kadar tehlikeli ?
Hergün trafikteyim ve onlarca taşıt kullanıcısının bir elinde telefon diğerinde direksiyon. Dikkatleri dağıldığı cep_tel_tehlikegibi , diğer araç kullanıcıları için çok büyük tehlike oluşturuyorlar.
Sinyal kullanma alışkanlığı malesef çok düşük olan sürücülerimizde, bu nedenle yönlerini bize bildirme yetenekleri tamamen kayboluyor. Araçlarının hakimiyeti ve dikkatleri yok denecek seviyede. büyük kazalara neden olabilecek potansiyel tehlike haline geliyorlar.  Ne yaptıklarınında farkında değiller.İşi abartan kendini kaybedip iki telefon kullanan gördüm, dehşet içinde kaldım.

Bende sürüş yaptığım için fotoğraflayamadım. Cep telefonu kullanıp makyaj yapanıda vardı .Bu görüntüler sözün bittiği yer dedim.

Neden bilemiyorum, eğer gerekliyse neden Bluetooth veya telefonla verilen kulaklığı kullanmazlar ?


Trafik güvenliği sitesi güzelce açıklamış ;

CEP TELEFONU KULLANMAK ve KAZA RİSKİ


Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir. Aracın güvenli bir biçimde yol alması her şeyden önce sürücünün sorumluluğu altındadır. Bu nedenle bütün sürücüler aracı kontrol etmesini güçleştiren bu durumları öğrenerek kaza riskini azaltmaya yönelik önlemler alabilirler. Araç içinde cep telefonunu kapalı tutmak bu açıdan en etkili önlemdir.

Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücüler daha fazla hata yapmakta, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamamakta ya da önlem almakta geç kalmaktadırlar. Yapılan bir araştırmaya göre bu gecikme çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabilmektedir. Saatte 60 km hızla giden bir otomobilin sürücüsünün frene basmasının bu kadar gecikmesi durma mesafesinin 15 metre daha artması demektir.


Aynı araştırmada cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği görülmüştür. Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken %20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise %29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur.


Cep telefonunu kullanımı yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini arttırıcı bir etki yapmaktadır. 699 sürücü üzerinde yapılan bir başka araştırmada görüşme bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde ise 1.3 kat daha fazla olduğu bulunmuştur.


Bir çok araştırmada doğrulanan başka bir bulgu ise, ele alınmadan kullanılan araca bağlı telefonların kaza riski açısından hiç bir yarar sağlamamasıdır. Çünkü, sürücü için dikkat dağıtıcı olan yönü telefonun fiziksel özellikleri değil, konuşmanın yoğunluğudur.

Araştırmalarda sıkça rastlanan bir başka bulgu ise, sürücülerin cep telefonu kullanırken hızlarını azaltmalarıdır. Bir anlamda sürücüler aracı kontrol etmek amacıyla olabilecek hataları telafi etmeye çalışmaktadırlar. Ancak bu daha önce belirtilen tehlikeleri ortadan kaldırmak için yeterli olmamaktadır. Cep telefonu kullanan sürücülerin tehlikeli bir durumda hiç tepki vermeme olasılığı da bulunmaktadır. Bu da %12'ye kadar ulaşabilen ve trafik güvenliği açısından göz ardı edilmemesi gereken yüksek bir orandır.


Sürücünün deneyimli olması veya cep telefonu kullanmaya alışkın olması da riski azaltmaya yetmemektedir. Hem telefon kullanmaya alışkın hem de deneyimli sürücüler oldukları halde bu kişilerin iki-üç kat daha fazla hata yaptıkları gözlenmiştir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar cep telefonu kullanımının kişiyi fiziksel olarak meşgul etmesinden çok artan zihinsel faaliyet ve buna bağlı olarak dikkatin dağılması, konsantrasyonun bozulması nedeniyle kaza riskini arttırdığına işaret etmektedir. Bu nedenle:

EN ETKİLİ ÖNLEM ARAÇ KULLANIRKEN CEP TELEFONUNU KAPALI TUTMAKTIR.

Kanunlar kesinlikle Motorlu taşıt kullanırken cep telefonu ile görüşme ve mesajlamayı yasaklaması gerekirken. Geçen gün okuduğum haber beni iyice şaşırttı

Artık cep telefonuna ceza yok

Trafikte sürücüler, seyir halindeyken de cep telefonu ile konuşabilecek. Ancak telefon ele alınmadan ‘’Hands-free’’ yöntemi şartı getirildi.

Sürücüler, trafikte seyir halindeyken de cep ya da araç telefonları ile telsiz gibi elektronik cihazları ele almadan konuşma yapılabilecek. Sürücülere cep telefonuyla konuştukları için ceza yazılması, ‘’Hands-free’’ yönteminin uygulanması şartı ile kaldırıldı.

‘’Hands-free’’ telefonu ele almadan hoparlör aracılığı ile konuşma anlamı taşıyor. Karayolları trafik yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile sürücünün seyir halindeyken, cep telefonu ile konuşması yine yasak olacak ancak telefonu ele almadan hoparlör aracılığıyla konuşma yapılabilecek. Yönetmeliğe bu amaçla şu hüküm eklendi: “Cep ve araç telefonları ile benzeri haberleşme cihazları, sürücüler tarafından çeşitli elektronik sistemler vasıtasıyla ele alınmadan kullanılabilir’



6 Ay Bekleyen Motosiklet Hurdaya

Kilis'te, trafikten men edilen ve 6 ay bekletilen motosikletler, sahipleri tarafından alınmayınca Makine Kimya Endüstrisi'ne (MKE) gönderildi. 
Türkiye'de nüfus ortalamasına göre en çok motosikletin bulunduğu Kilis'te, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı uygulamaları sırasında plakasız veya tescilsiz olduğu gerekçesiyle trafikten men edilen ve özel otoparklarda bekletilen yüzlerce motosikletler, 6 ay sahipleri tarafından alınmayınca yasalar gereği hurdaya çıkarılıyor.

Motosikletler, Milli Emlak Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ile otopark görevlisinden oluşan komisyon gözetiminde
Kırıkkale'den gelen MKE yetkililerine teslim edildi. Vinç yardımıyla TIR'a yüklenen motosikletlerin, MKE'de silah endüstrisinde değerlendirileceği bildirildi.

Otoyollarda Hızlı Geçiş Sistemi başlıyor. İlk uygulama İzmir'de.

Otoyollarda Hızlı Geçiş Sistemi başlıyor. İlk uygulama İzmir'de.
HGS QR code
Bugün Çeşme Otobanı İzmir Seferihisar çıkışında Yoğun bir çalışma gördüm. HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) kurulumu yapılıyordu, son aşamaya gelinmişti. Haberler'e ulaştığımda ilk başlangıçın İzmir'de olacağını ögrendim. Haber'den  kısa alıntı yapalım ; " PTT Genel Müdürü Osman Tural, paralı geçiş yapılan otoyollarda kullanılacak Hızlı Geçiş Sistemi'nin 10 gün içinde İzmir-Aydın otoyolunda başlayacağını bildirdi. ' HGS ürünleri, taşınabilir kart tipi ve etiket tipi olarak uygulanacak. Uygulama etiketle başlayacak. Etiketler, araç ön camına yapıştırılacak. Bu etiketler pilsiz, çalışma enerjisini radyo frekanslı okuyucudan geçerken alan, üzerine geçiş bilgisi yazılabilen, silinebilen, silikon korumalı, çıkartılmak istendiğinde kendi kendisini yok eden, yüksek güvenlik seviyesinde ve klonlanamaz ürünlerdir.
Sistem ile geçiş anında otomatik ücret tahsili, pasif RFID olarak tanımlanan radyo frekanslı kimlik tanımlama teknolojisiyle yapılacak.''

HGS etiket ve kartlarının 5 liradan satışa sunulacağını, etiket ve dolum işlemlerinin ilk etapta PTT şubeleri ve otoyol girişlerinde kurulan ofislerde yapılacağını, 1 yıl içinde bankalar, kredi kartları, cep telefonu mesajları ve akaryakıt istasyonlarından da yapılabileceğini kaydeden Tural, otoyollara kurulacak kiosk cihazlarından da dolum yapılabilmesi için çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Tural, HGS'nin muadili olarak gözüken OGS sisteminde maliyetin 50-60 liralara ulaştığını, kartların 2-3 yılda bir değiştirildiğini, ödeme için banka hesabı şartının bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''OGS cihazları yüksek maliyeti, düşük kullanım ömrü ve pazarlama güçlükleri nedeniyle yaygınlaşamamıştı. HGS kartları tüm bu eksiklikleri giderebilen modern bir sistem olacak. HGS'nin ülke çapında uygulamaya geçmesiyle 1 yıl içinde KGS sisteminden dönüşüm sağlanacağını düşünüyoruz. 1 yıl sonunda uygulamanın seyrine bakılarak KGS gişelerinin kapatılması söz konusu olabilecektir. OGS kullanıcılarının da aradaki maliyet farkını gözeterek HGS'yi tercih edeceğini düşünüyoruz.''
Tural, PTT kredi kartı alanlara etiketin ücretsiz olarak verileceğini de sözlerine ekledi.
Fotoğraflar forumdaki haberimizde.
http://www.scooter.web.tr/forumlar/76-scooter-sueruecuesuenuen-guenlueue/19845-hzl-geci-istemi-zmirde-uygulamaya-balyor.html

Trafiğin MURPHY Kanunları Yazıldı.

Prof.Dr. Sayın Mikdat Kadıoğlu  Araştırmış Hürriyette yazmış.                                                                                                                          
qrcode
ABD Hava Kuvvetleri mühendisi Edward Murphy’nin 1949 yılında ortaya koyduğu kanunlar yaygın olarak “Ters gidebilecek her şey, ters gider” şeklinde ifade edilir. Özellikle en kötü zamanlarda ortaya çıkan birçok sorun bu kanunlarla açıklanır. Aslında onlar, analitik ölçüt olarak hataları önleme stratejisi olarak kullanılan bilimsel kurallardır.
Bu kanunlar trafiğinin su gibi akarken bazen birden bire neden buz gibi katılaştığını da açıklar. Ayrıca bu kanunlar trafik canavarı, maganda, makasçı, tacizciyi de anlamamıza yardım eder. Ruh sağlığınızı korumamıza yardımcı olur. Derlediğim Murphy’nin Sürücü Kanunları’na ait bazı örnekler şöyle:
- Değiştirdiğin şerit açılır, girdiğin şerit tıkanır!  
- Hızlı da gitsen yavaş da gitsen, o kırmızı ışığa yakalanırsın!
- Sakin bir sokağa park yeri aramak için girdiğinizde arkanızda otomobil konvoyu oluşur!
- Önünüzdeki araçla aranıza güvenli mesafe bırakırsanız birisi gelip oraya girer!
- Otoyolda devrilen kamyonlar her zaman yapışkan bir madde yüklüdür!
- Dizel bir otobüsün arkasında her zaman size yer vardır!
- Rampada birini sollamak istediğinizde sağınızdaki de hızlanır!
- Yaz aylarında nereye park ederseniz edin, güneş sürücü koltuğuna vurur!
- Her zaman bir yere gitmek, oradan geri dönmekten, daha uzun sürer!
- Uzak bir yere park ettiğinizde gittiğiniz binanın önünde boş bir park yeri görürsünüz!
- Camınızı temizlettiğinizde ona çarpan ilk sinek hemen sizin gözünüz hizasını pisletir!
- Lastiğinizi değiştirmeniz gerektiğinde yedek lastiğin de inik olduğunu fark edersiniz!
- Klima yılın en sıcak gününde bozulur!
- Tamircinin yanında aracınız hiçbir zaman aynı problemleri ve sesleri çıkartmaz!
- Servisten aldıktan sonra aracınız daha kötü çalışır!
- Motor arızası garantiniz bittikten bir gün sonraya ortaya çıkar!
- Radyoda çalan şarkının en güzel yerinde radyonuz çekmez olur!                                             
- İhtiyacınız olduğunda ortalıkta görünmeye taksiler lazım olmayınca her yerdedir!   



CEP TELEFONUNUN TRAFİĞE FAYDASI!
Günümüzde Murphy Kanunları’nı kendi yararı için de kullananlar var. Örneğin “Otomobilinizi yıkadığınızda yağmur yağar” kuralını yağmur yağması için kullanabilirsiniz. Yani yağmur yağmasını istediğinizde otomobilinizi yıkayın!
Bazen trafik su gibi özgürce akarken donmaya başlar. Trafiğin buz tutmaya başladığı yerdeki sürücüye dikkat edin, büyük ihtimalle cep telefonuyla konuşuyordur. Bu şekilde donan trafiği çözmek de çok büyük enerji ve zaman alıyor. Cep telefonu kullanmak alkollü araç kullanmak gibi sürücünün tepki sürelerini azaltıyor ve kazalara neden oluyor.
Trafikte ister orman, isterse Murphy Kanunları geçerli olsun gereksiz yere şerit değiştiren, makas atan, cep telefonuyla konuşan bencil sürücülerin neden olduğu
can, mal, sağlık, enerji, zaman kayıplarımız çok büyük...