17 Temmuz 2012 Salı

Sharp Kask Testi Üzerine Değerlendirmeler.


Sharp Kask güvenlik testi; Dünya üzerinde yapılan en iyi dayanıklılık testlerinden biridir.



Test Standartları bir çok yönden (Dot, Ece, Snell) den üstündür. Sharp'ın kurulma nedeni, diğer testlerin yeterliliğini eksik gören İngiliz Hükümetinin, daha iyi şartlarda ve üstün standartlarda test yapma amacıdır. 2007 yılında Sharp Güvenlik Test merkezi bir milyon sterlin finansman ile kuruldu.

   Sharp :Bazı yayınlarda  "Sharp'ın kelime Türkçe'de anlamı 'keskin,sert, şiddetli, seri, çabuk, net' anlamına gelmektedir. İsmi gibi kendiside diğer testlere nazaran oldukçe keskin/sert olduğu kadar aynı zamanda adil olma özelliğine sahiptir."olarak tanımlanmıştır.

 Biraz dikkat edilse asıl isimin  SHARP (the Safety Helmet Assessment and Rating Programme)Açılımının başharflerinden  geldiği görülecekti,  Türkçeye  çevrimi SHARP (Güvenli Kask inceleme ve Değerlendirme Programı)  olarak  aktarılabilir..

Sharp kask değerlendirmesi 32 testten oluşur. İnceleme mantığı  ;  her kaza kendine özgüdür, Birbirine benzemez teorisi üzerine kurulmuştur. Temelde Çeşitli hızlarda ve şiddetlerde maruz kalınan çarpma - darbe testleri yapılmaktadır. Çeşitli Aurodinamik, Aeroakustik ölçümlerdende geçer.

Sharp Kask Güvenlik Testi nasıl yapılır ;



Sharp Bütçesinden test edilecek olan marka ve model kaskları 6 farklı mağazadan,6 farklı bedende satın alır, dolayısıyla fabrikaların dergilere gönderdikleri gibi modifikasyona uğramış kaskların yaratacağı çifte standartların önüne geçilir. Satın alınan her kaska 6 ayrı bölge (tepe-çene-sağ taraf-sol taraf-ense-alın) farklı darbelere maruz bırakılarak, içeriye yansıyan tepme gücü "G kuvveti olarak ölçülerek" testler yapılır ve değerlendirilir. bir örnek daha verirsek kask 11 metre yükseklikten, saatte 32 metre/saniye sürat ile sivri yüzeye çarptırılır ,bu yapılan 32 testten  bir tanesidir (kask üreticilerinin sadece bu test için önlem almaması adına diğer testler gizli tutulmaktadır). Satın alınan her bir kaskın elde ettiği ortalama değer 5 yıldız üzerinden notlandırılır. Çoğunlukla test edilen markanın bir kaç modeli teste alınır.

Çarpışma etkisi noktalarının konumu:







Sharp Test Merkezi; yaptığı testlerini değerlendirirken, Sizinde görüşlerinize değer vermektedir. Sizinde kullandığınız kasklarda yaşadığınız deneyimi, memnuniyetinizi belirtmenize izin verir. Sitesinde kolayca yapabileceğiniz değerlendirme sistemi vardır. Kendi testleri ve sizin görüşleriniz bir markanın güvenilirliğini ortaya çıkarır.



Kask verilerini incelediğinizde Pahalı bir kaskla , orta sınıf bir kaskın yakın güvenlik test sonuçları çıkabildiğini görebilirsiniz. Şunu unutmayalım Kask her hangi bir kazadan sonra bir daha kullanılmaz. İlk kaza anında sizi aynı standartta korumasıdır önemli olan kriterde budur.