Dumlupınar Meydan Muharebesi diğer adı ile Başkomutanlık Meydan Muharebesinin Kazanıldığı bölge ve Şehitliğini ziyaret ettik.
Haberini tam gününde yazmak nasip oldu. İzmir 'den Nevşehir'e giderken Yolun gidiş yönünde tepe üzerinde bir anıt gördük. Biraz ilerleyince Dumlupınar'a vardık.
Rotamızı şehitliğe çevirdik Ana yoldan Tahmini 2 km gibi bir sürüş ile Dumlupınar'ın içinden geçip Şehitliğe varıyorsunuz.
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Şehitliği, Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde ölen Türk askerleri anısına Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılan şehitliktir. Büyük Taarruz'un 70. yıldönümü olan 30 Ağustos1992 günü hizmete açılmıştır.
Projesi mimar Nejat Dinçel tarafından çizilmiştir.Mezarlık bölümü dışında namazgah, şadırvan, otopark bölümlerinden oluşur.
Burada olan Kazanılan Zafer Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biridir. Sonuçları Kurtuluş savaşına nokta koymuştur..
Dumlupınar Meydan muhaberesi ile başlayan Büyük Taarruz, yaklaşık 200 yıldan beri Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan ilk taarruz savaşıdır. Çanakkale ve Sakarya'da Türk zaferi, hücum eden düşmanı durdurmakla sınırlı kalmıştır. Oysa Başkumandan Meydan Muharebesi'nde düşman ordusu topyekûn yokedilmiş, yaklaşık 150.000 kilometrekare alan 14 gün gibi kısa bir sürede ele geçirilmiştir.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ve I. Ordu Komutanı taarruzu izlemek ve idare etmek üzere bizzat buradaydılar.
Şehitlikte adları tespit edilebilen 500 er ve 100 subayın mezar taşı yer alır.
Bu mezarlığın taşlarını neredeyse tek tek okuduk. Gözlerimiz doldu. Reşit olmadan bu Millet için canını vermiş Mehmetçikler görüp , bu vatanın her karışının her kum tanesinin değerini bir kez daha anladık.
Askerlerimizin yanında savaşan Milis kuvvetleri içinde bir anıt dikilmiştir. Genç bir milis, kucağında çocuğu ile genç bir kadın ve yaşlı bir erkek Kurtuluş Savaşı'ndaki topyekün mücadeleyi simgeler.
En etkileyici anıtlardan biri Burada savaşan Baba-Oğul Adına dikilendir..
-1912 yılında Baba, Oğlu Mehmet sekiz yaşında iken Balkan Savaşına katılmak için köyünden ayrılan, daha sonra sırasıyla Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya’da cepheden cepheye 11 yıl koşarak çarpışan, Çetmili Kara Ali Çavuş’un destanıdır.
- Çetmili Kara Ali Çavuş Anadolu’da Milli Mücadele başlayınca, doğu cephesinden Kurtuluş Savaşı’na koşmuş, Dumlupınar Başkomutan Meydan Muharebesinde 19 yaşındaki alay sancaktarı Mehmet onbaşı ile karşılaşmıştır.Mehmet Onbaşı, onun 11 yıl önce bırakıp gittiği oğludur. Bu büyük asker 31 Ağustos 1922 günü 11 yıl sonra kavuşabildiği oğlunun kollarında şehit olmuştur.
-Oğlu, kahraman Onbaşı Mehmet ise, 9 Eylül’de İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur.
Burada Şehitlerimize dua edip . Önlerinde saygı duruşunda bulunduk. Atatürk ün Sözlerini aktarıp şehitlikten ayrıldık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder