14 Temmuz 2013 Pazar

Yıllar önce satılan araçlara ceza şoku çıktı.

Maliye zamanında ödenmeyen vergi ve trafik cezalarının peşine düştü.

Ancak vergi dairelerinin trafik ceza tutanaklarını bilgisayar ortamına geç aktarmasının acısı araç sahiplerinden çıkıyor. Satışta, “Borcu yoktur” diye temiz kâğıdı verilen ikinci el araçlara, zamanında kayıtlara işlenmediği için satış sırasında görünmeyen trafik cezaları ekleniyor. Bu cezalar gecikme faizleriyle birlikte aracın eski sahibinden talep ediliyor. Mükellefler sürpriz trafik cezalarını cep telefonlarına gönderilen SMS mesajı ile öğreniyor. 
Vadesi geçmiş vergi borcu bulunanlar için liste oluşturup, bu listeyi de kamuoyuyla paylaşmaya karar veren Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, geçtiğimiz nisan ayından itibaren bu listede yer alan mükelleflerin cep telefonlarına her ayın son günü bir SMS mesajı gönderiyor. Bu mesaj, sadece vergi borcu olanları değil aynı zamanda ödenmemiş trafik cezası borcu olanları da kapsıyor. “Borcunuz bulunmaktadır” diye başlayan bu mesajda, borcun detayını öğrenmek isteyen mükellefler için borç sorgulaması yapabilecekleri bir de internet sitesi adresi veriliyor. SMS mesajının gönderildiği mükelleflere, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adlı internet sitesine girip, bu sitede yer alan borç bilgilendirme servisinden borçlarını sorgulamaları da isteniyor. 

256 TL’LİK CEZAYA 512 TL FAİZ

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adlı internet sitesinde borç sorgulaması yapılabilmesi için ilk önce mükellefin TC kimlik numarası ile nüfus cüzdanı seri numarasının girilmesi gerekiyor. Ayrıca, anne, baba, eş ve çocuklardan birine ait TC kimlik numarası da gerekiyor. Yapılan sorgulamalarda, yıllar önce vergi dairelerinden “Vergi ve trafik cezası borcu yoktur” diye temiz kâğıdı alındıktan sonra, satılabilen araçlarla ilgili borçlar da çıkıyor. Üstelik sadece ceza borcu değil, bu borca katlamalı olarak eklenen faiz de yer alıyor. Bunun sonucunda, vergi dairelerinden hiç borcu yoktur diye temiz kağıdı alarak satılan bir aracın, zamanında kayıtlara işlenmeyen 256 TL’lik trafik cezası, gecikme faizleriyle birlikte 768 TL’ye ulaşıyor. 

SORGULAMADA GÖRÜLMÜYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu sitesinde yapılan sorgulamalarda, cezanın araç satıldıktan önce mi yoksa sonra mı? düzenlendiğini gösteren herhangi bir tarih yer almıyor. Aracı satarken vergi ve ceza borcu olmadığına dair temiz kâğıdı alındığı için de bu kez, mükellefler “Acaba aracı satın alanın cezası benden mi tahsil edilmek isteniyor?” diye kuşkuya kapılabiliyor. Borç sorgulaması sırasında, bu sorunun yanıtı da bir telefon numarasıyla veriliyor. Bu numara, İstanbul için Ümraniye Motorlu Araçlar Vergi Dairesi’nin santraline ait oluyor. Mükelleflerin faiziyle birlikte ödenmesi istenen trafik cezalarının hangi tarihte düzenlendiğini öğrenebilmesi için verilen bu telefon numaralarını aramaları gerekiyor. Ne var ki bu telefon numalarına, yoğunluk nedeniyle sürekli meşgul oldukları için ulaşmak güç. Bu nedenle, verilen numara yerine Motorlu Araçlar Vergi Dairesi’nin herhangi bir tahsilat şubesi aramak, mükellefler için daha kolay bir yöntem olabiliyor. Tahsilat şubelerinden de ceza tutanağının hangi tarihte düzenlendiği öğrenilebiliyor. Bu yöntemle, tebligatın kime yapıldığını da öğrenmek mümkün olabiliyor.

ANA PARA ÖDENEMEZ Mİ?

Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Motorlu Taşıtlar Vergi Daireleri, bu tutanakları zamanında bilgisayar kayıtlarına girmiş olsaydı, araç sahipleri de satış sırasında zorunlu oldukları tüm borçlarını temizlelerken, bunları da yatırması gerekecekti. Yıllar sonra, faizleriyle 2’ye, 3’e katlayan borçlarla karşılaşmayacaktı. Şimdi, Vergi Daireleri’nin, “Trafik cezası ve vergi borcu yoktur” diye düzenledikleri bu belgeleri sorgulamak gerekiyor. Madem bu belgelerin hiç bir önemi bulunmuyor, o zaman satış işlemi gerçekleştirilirken araç sahipleri neden almaları için zorunlu tutuluyor? Otoritenin hiç olmazsa mükellefin hatasından kaynaklanmayan bu gecikme cezasını yok sayması ve sadece anaparayı tahsil etmesi gerekmez mi?

Erkan Çelebi / HÜRRİYET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder