13 Haziran 2013 Perşembe

Motosiklet satışındaki ÖTV’nin yatırılma sıkıntısı..

Motosiklet satışı yapan bayiler satışlarda ÖTV yatırmadan fatura kesemiyorlar. ÖTV yatırdıktan sonra Faturaya belge numarası yazılıyordu. Bununla birlikte size tahakkuk, ödeme makbuzu veriliyor sizde Ruhsatınızı çıkarıyordunuz.

ÖTV işlemi kolaylaştırılmıştı. Satıcı bayii İnternet üzerinden Taşıtlar vergi dairesinden tahakuk alıp bankaya ödemede bulunuyor. İşlemler hızlı şekilde yürüyordu.

Bir kaç gündür bu konuyla ilgili sıkıntı yaşanmaya başladı. Bayi yukarıda işlemi yaparken ilginç bir mesajla karşılaştı. mevzuata göre 23 seri no’lu ÖTV Genel tebliğinde bulunan “Satış Tutarı ve Bildirim Tutarı” bölümlerinde “evet” seçeneği işaretlendiğinde sistemin verdiği cevap olan “Ödeme Bilgisi döktüremez” ibaresi çıkıyor. Buna bulunan çözüm ise satış işlemlerinin yürütülebilmesi ancak alış ve satış faturalarının ilgili vergi dairesi müdürüne bizzat gösterilerek onaylatılması sonucu mümkün olacak.

Bu uygulama hem satıcının hemde alıcı için can sıkıcı şekle dönüştü. Yüzlerce satıcının sayısı zaten az olan Taşıtlar vergi dairesinde işlem trafiğinin artmasına neden oldu. Satıcı tarafından aynı gün verilebilecek faturalar 2-3 gün sonrasına sarkmaya başladı.

Trafikte ise sizi ayrı bir sürpriz beklemekte. Geçen aylarda bazı motosiklet sahiplerine geçmiş dönemde noter satışı yapıp devrini yapmayan, trafik sigortası ve vizelerini yaptırmayanlara ihtar gönderilmişti. Bu vatandaşlarda trafik bölge müdürlüklerinde işlerini çözmek için yoğunlaşınca bir ruhsat bir haftaya kadar geçen bir süreçte çıkacak gibi görünüyor.

Yapılan açıklamada kısa sürede soruna çözüm sağlanacağı bildiriliyor.


http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=pxXYIJPFvZkgv5gl&type=teblig

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder